K-Nest

Portret- en standfoto’s van de pups

Vertrek

Voor het vertrek zijn de pups nog bij de trimster geweest, want ze waren met het slechte weer wel erg zwart geworden.

Als eerste vertrok Kivar, hij is verhuisd naar Smilde en heet Waldo.

Waldo (Kivar)

Daarna vertrokken Kalinka en Kenza. Kalinka is naar Raamsdonksveer gegaan en heet Laska.

Laska (Kalinka)

Kenza is naar Apeldoorn verhuisd en heet Daisy.

Daisy (Kenza)

Ook Kion heeft een grote reis gemaakt, hij is naar Helmond gegaan en heet Fang.

Fang (Kion)

Kalvin is dichter bij gebleven en woont nu in Nieuwleusen en heet Geralt.

Geralt (Kalvin)

Khan is naar Meppel vertrokken en maakt daar deel uit van een mooie roedel, hij blijft Khan heten.

Khan

Kazz blijft dicht in de buurt in Steenwijk wonen, hij blijft Kazz heten.

Kazz

Ik heb besloten dat er twee pups bij mij blijven, Kess en Kink.

Kink, Kess en Ixion
Kess en Ixion

Week 8

Foto’s op het veld in het bos

En toen was het alweer de laatste week dat de pups met zijn allen samen zijn. Mama wil niet meer dat de pups bij haar drinken en loopt voor ze weg of drukt ze aan de kant als ze het proberen. Deze week is de afzetting van de tuin zo aangepast dat de pups, met de loopplank over de drempel, zelf naar binnen en naar buiten kunnen lopen en kunnen kiezen of ze in de tuin of in de woonkamer spelen. Met ieder pupje heb ik een paar keer een kort rondje aan de lijn gelopen, wat veel nieuwe indrukken gaf en veel bekijks. En wij zijn met de auto naar een rustig veldje in het bos geweest.

Inloop
Touwtrekken 1
Dorst
Volle ren
Klomp 1
Klomp 2
Touwtrekken 2
Liggen op voeten
Opletten
Slapen
Lopen aan de lijn 1
Lopen aan de lijn 2
Slapen bij papa
Slapen op de arm

Week 7

Foto’s van het spelen in het veld

Deze week hebben was een volle week met veel nieuwe ontdekkingen. In de tuin zijn nog een tentje met ballen, een loopplank en een schommel gekomen. Bij de dagen met slecht weer is de woonkamer tot speeltuin omgebouwd. En het bezoek had een paar keer jonge honden mee die er heel anders uit zagen dan herders en niet wit zijn.

De pupjes zijn vier keer mee geweest in de auto. Eerst twee dagen een kort ritje naar een bedrijventerrein in de buurt met nog veel vrije kavels en er daardoor mooie grote velden zijn met goed overzicht. Hier konden ze lekker vrij rennen en ook papa en mama genoten ervan om daar te kunnen spelen.

Daarna zijn ze mee geweest naar de training in Zwolle waar ze veel werden geknuffeld en het veld konden verkennen. Vol van de indrukken zijn ze in de auto gaan slapen en kon ik pakwerk doen. Na het pakwerk konden ze weer rondrennen en spelen voor wij terug naar huis reden.

De vierde rit was een lange rit naar dierenarts Froukje Seip waar ze zijn getiterd. Julinka heeft de pups goed antistoffen meegegeven, ze zijn al helemaal beschermd. Ook de gezondheidscheck was bij iedereen helemaal goed en na daar het terrein en de bosjes te hebben ontdekt, zijn wij weer naar huis gereden met 9 paspoorten.

Titeren
Paspoorten
Kluiven en spelen
Binnen spelen met papa
Toeschouwers
Slapen op de loopplank
Zit
Slapen op de schommel
Labrador
Schommelen
Wij willen naar binnen
Grote poedel 1
Grote poedel 2
Zit 2
Liggen
Trainingsveld
Bijtworst
Sta
Hoi
Hap
Lopen
Samen spelen

Week 6

In de tuin hebben de pupjes deze week verschillende soorten speelgoed gekregen om te verkennen. Ze gaan nu meerdere keren per dag naar buiten en doen daar al vaak hun behoefte. In de ren hebben zij een kattenbak gekregen en ook deze gebruiken zij goed. De chipper van de raad van beheer is langs geweest en de namen zijn nu gekoppeld aan de pupjes.

Blauw = Ixiju Kion
Oranje = Ixiju Kazz
Zwart = Ixiju Kink
Geel = Ixiju Khan
Paars = Ixiju Kalvin
Groen = Ixiju Kivar
Beige = Ixiju Kalinka
Rood = Ixiju Kess
Roze = Ixiju Kenza

Buiten spelen
Slapen
Spelen onder de bank
Kattenbak
Speeltuin
Toetje bij mama

Week 5

De pupjes zijn deze week naar buiten gegaan en spelen daar veel met papa en mama. Zij hebben deze week voor het eerst vlees en brokken gegeten en dat ging er met smaak in. De brokken kregen zij in een gezamenlijke bak voor de nacht, zodat Julinka ook een nacht door kan slapen. De vleesmaaltijden worden in een eigen bakje gegeven in groepjes van 3 tegelijk om er voor te zorgen dat zij alleen hun eigen bakje leeg eten. Nu zij dit voer krijgen hebben zij hun eigen waterbak. Ook deze week is er geregeld bezoek gekomen. De hoeveelheid speelgoed groeit gestaag, zodat er verschillende soorten speelgoed zijn om te ontdekken. En het is ook wel fijn om een deel van het speelgoed te kunnen wassen. Van een paar pupjes zijn de oortjes gaan staan.

Eerste keer vlees
Waterbak
Slapen
Vlees uit eigen bakje
Tuin
Brokken

Week 4

De pupjes kunnen nu goed kijken en zien alles wat buiten de ren gebeurd. Deze week hebben zij ook voor het eerst bezoek gehad waaronder ook kinderen. Zodra er iemand bij de ren gaat staan, komen zij er gelijk op af gerend en willen ze aangehaald worden. Zij hebben een nieuw speeltje van het bezoek gehad. Ook zijn de kattenballetje vervangen door echte honden ballen. De twee kratjes waren te klein geworden tijdens het schoonmaken, dus nu staat de bench er voor ze. Maar ze scharrelen ook door de hele kamer.

Kijken
Touwtrekken
Bezoek
Drinken
Slapen
Bench
Bezoek
Verkennen
Liggen bij mama
Hoi papa

Week 3

De oren van de pups zijn nu ook open en ze reageren steeds meer op elkaar en de omgeving. Ook lopen ze steeds beter en beginnen samen te spelen en te klieren. De pupjes beginnen te klauteren. Tijdens het schoonmaken, moet ik dus steeds beter opletten dat ze niet ontsnappen. Omdat ze een poging deden om uit het badje te klimmen, is die weggehaald en hebben ze nu de hele puppy ren om te verkennen. De warmtelamp is ook niet meer nodig. Zij hebben wat speelgoed gekregen, zoals balletjes, wc rolletjes, een fleece speeltje en knisper olifant. De nageltjes zijn weer geknipt en ze zijn ontwormt. De ontwormingspasta vonden ze niet echt een succes.

Slapen in bad
Koppies
WC rol
Neusje
Knisper olifant
Slapen
Balletje
Samen spelen
Klimmen
Hoi

Week 2

In de tweede week zijn de pups weer flink verder gegroeid. Ook zijn er wat veranderingen geweest. Omdat de pups het wel erg warm leken te hebben, zijn er andere matjes gekomen. Zoals vorige week was te zien, werd het kratje bij het schoonmaken ook wat krap en nu worden ze dus verdeeld over twee kratjes. De bandjes werden ook wat klein dus hebben ze andere bandjes om gekregen.

De pups veranderen ook langzaam, ze worden pluizige bolletjes. De scherpe nageltjes zijn geknipt. En omdat het met 9 pups wel erg druk is tijdens het drinken, hebben ze ook een aantal keer in kleinere groepjes gedronken. Afgelopen zondag zijn de eerste oogjes open gegaan. En ze zijn begonnen op vier pootjes te staan en beginnen voorzichtig aan kleine stukjes te lopen. Ze maken ook steeds meer verschillende geluidjes, waar je kleine grommetjes in kan herkennen en soms een poging om als een wolfje te huilen.

Deze week is er ook geboorteaangifte gedaan bij de Raad van Beheer en bij de Vereniging Zwitserse Witte Herder. Zoals jullie misschien al aan de titel van de pagina hadden gezien is dit het K-nest. Voor een eerste nest is dat misschien een raar begin, maar mijn eerste hond is Ixion en mijn tweede Julinka en na de I en de J komt dan de K. De namen van de pups beginnen dus allemaal met een K. Bij de geboorteaangifte zijn ook alle namen vastgelegd.

De reuen heten:
Ixiju Kion
Ixiju Kazz
Ixiju Kink
Ixiju Khan
Ixiju Kalvin
Ixiju Kivar

En de teven heten:
Ixiju Kalinka
Ixiju Kess
Ixiju Kenza

Nieuwe matjes
Papa kijkt toe
4 drinken
5 drinken
Samen slapen
2 kratjes
Ploegendienst
Oogjes open

Week 1

In de eerste week zijn de pups vooral bezig met drinken, slapen en groeien. Met 9 pups is het altijd een geduw en getrek wie er deze keer als eersten melk kunnen drinken. Voor Julinka is het duidelijk een flinke opgave om al die hongerige mondjes te voeden. Papa Ixion komt ook vaak even kijken als de pups geluidjes maken, omdat ze eten willen.

Een foto-impressie van de eerste week:

Melksnor
Samen slapen
Julinka en Pups
Zusjes slapen samen
Slapen bij mama
Tijdens het schoonmaken
Slapen
Slapen bij mama

Geboorte

Dinsdag 16 augustus 2022 was tijdens de dag duidelijk te merken, dat Julinka zich anders begon te gedragen en er wat aan zat te komen.

Julinka 40 minuten voor de bevalling

Julinka ligt rustig in de werpkist en het lijkt een lange avond wachten te gaan worden, maar het volgende moment wordt het eerste reutje geboren om 20:55. Het is mooi om te zien hoe Julinka gelijk weet wat zij als moeder moet doen en hoe het pupje haar letterlijk blindelings vindt. Een kwartier later is ook zijn broertje er al.

Julinka en de eerste twee pups

Na iets meer dan een uur het derde reutje. Weer een uur later komt het eerste teefje en nog geen 10 minuten er achteraan ook een reutje. Anderhalf uur later om klokslag 1:00 wordt er weer een reutje geboren. En dan wordt het rustig, maar de buik lijkt nog niet leeg. Na bijna twee uur en kwartier komt er dan toch weer een reutje. Ik begin er bang voor te worden dat het bij 1 teefje blijft, net als het nestje waar Julinka uit komt. Maar na een uur en een kwartier volgt toch nog een teefje en twee en een half uur later nog een teefje. Het laatste reutje werd om 9.20 geboren, helaas kwam deze levenloos ter wereld. Dat betekend dat er 9 pups zijn geboren, 6 reutjes en 3 teefjes.

Julinka en pups

Nestplanning 2022

Als alles volgens planning gaat verwachten wij half augustus 2022 pups uit de combinatie Ixion en Julinka.

Wij verwachten sociale, open, actieve pups. Uit deze combinatie wordt zowel stokhaar als langstokhaar verwacht.

2019
Ixion
Julinka